Egy igazán különleges dolog van születőben…

 

Mesivel találkozni mindig nagy élmény. Körülbelül tíz másodperce ismertem, amikor már mindannyian fülig ragadtunk az általa hozott azerbajdzsáni mézes süteménytől, és különböző eszközöket vetettünk be az elegáns kávézóban, hogy a ragacs legalább egy kis részétől megszabaduljunk. A következő összeröffenésünkkor sikerült megtalálnunk a Margitsziget egyetlen olyan pontját, melyet ától cettig „benőtt” a vakondtúrás, de hát tökéletes pázsiton ülni mégiscsak olyan snassz. A széttrancsírozott parlagot ki is neveztük sajátos szabadtéri irodánknak, ami nem szép, de legalább egy csendes pont a dugig tömött park közepén.

 

Ott, a vakondok által szétcincált gyepen Mesi előkapta rövid nyakú török lantját, azaz  a bağlamát, majd elénekelte nekem az első, még alakulóban lévő Átváltozás-dalt. Figyelembe véve csapnivalóan szegényes zenei ízlésemet – az elektronikus prüntyögésen kívül nem hallgatok igazán semmit – én lepődtem meg a legjobban, hogy mennyire a szerzemény hatása alá kerültem. Már nem hallottam a korábban zavaróan óbégató, híres-hírhedt zenélő szökőkút Miki Manóját, ahogy a közelünkben dolgozó munkások fúrókánonja is megszűnt létezni. Csak az énekre figyeltem, mely hátrányos helyzetű gyerekek álmaiból építkezik, indiai és más, saját szerzeményű dallamokba ágyazva.

Miután összeszedtem az államat két vakondtúrás közül és újra tudtam koncentrálni, Mesi elmondta, hogyan jött létre a projekt, melynek egy icipicit én is a részese lehetek azáltal, hogy blogolni fogok róla.

 

„Tavaly megszületett az első önálló dalom Átvàltozàs címmel, melynek szövege egy gyerekkori versemre épül. Annyira jó visszajelzéseket kaptunk, hogy Gerivel – aki a férjem és a dobosom is egy személyben – elgondolkodtunk azon, milyen jó lenne egy olyan lemez, ami a változásról, átváltozásról szólna. Olyan dalokat szeretnénk megalkotni, melyek elsősorban saját szerzemények, de a különböző népek zeneisége is megjelenik bennük. Elkezdtem ezen gondolkodni, aztán egy érdekes éjszaka jött egy érzés, hogy nekem le kell ülnöm beszélgetni olyan emberekkel, akik sorsukkal taníthatnak és adhatnak valamit másoknak. Az alkotási folyamaton keresztül ők is számos új és pozitív élménnyel gyarapodhatnak, így ez mindenki számára  „csodazsák” lehet.  A lemez a velük való találkozásokból fog megszületni.”

 

Kerülve a további spoilereket – egyébként sem illik egy még formálódó dologról csacsogni – egy igazán különleges dolog van születendőben. Ennek kiötlője és fő szerepvállalója Mesi, én pedig az ő árnyéka, aki követi őt mindenhova és igyekszik beszámolni azokról a pillanatokról és sorsokról, melyek az Átváltozás pilléreit jelentik. Reméljük, hogy ezek a dallamokba szőtt életek nem csak nekünk, de másoknak is tanító jelleggel szolgálhatnak és inspiráló erővel bírnak!

Blog.hu: http://guessousmajdamaria-atvaltozas.blog.hu/..