Rólam

„Éneklés közben elönt egy eredendő „egység-érzés”, amely legbelsőbb reményeim szerint falakat bont és szíveket nyit egymás felé. Ebből fakad a folyamatos kíváncsiság mások felé, és a különböző népek zenei hagyománya felé.” 

Guessous Majda Mária (Mesi) magyar-marokkói, Junior Prima Díjas énekesnő. A Zeneakadémián végzett népi ének előadóművészként és tanárként, ahol 2010 óta óraadóként népi éneket tanít.
Pályáján sokan segítik és segítették. Különösen sokat köszönhet tanárainak: Abderrahim Amraninak, Kobzos Kiss Tamásnak, Mansur Bildiknek, Mercan Erzincannak, Sáriné Szebenyi Juditnak, Sipos Jánosnak, Vakler Annának, Yusuf Benlinek. 

Énekesként és dalszerzőként alkotó módon játszik többek között a magyar, arab, török és indiai zenei hagyománnyal. Rendszeresen koncertezik Magyarországon és külföldön egyaránt. Koncertjei által, több, mint tíz nyelven énekelve a világ számos pontján teremt hidat kultúrák között, sokszor diplomáciai meghívásoknak eleget téve. 2017/2018-ban a Hagyományok Háza nemzetközi portfoliójának előadója.2018-ban a magyarországi fellépési lehetőségeken kívül meghívást kapott együtteseivel Németországba, Csehországba, Bulgáriába és Törökországba. 2017-ben Azerbajdzsánban, Törökországban, Kuvaitban, valamint első magyar énekesként Szaúd-Arábiában állhatott színpadra. 2015-ben és 2016-ban Amerika, Törökország, Marokkó, Kazahsztán, India és Bahrein közönségéhez is eljutott Mesi hangja.

A tanításon kívül rendkívüli szociális érzékenységgel fordul a társadalmi problémák felé. A Yehudi Menuhin nevéhez fűződő MUS-E program művészeként művészetterápiás jellegű foglalkozásokat tart szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek részére. 2017-ben TEDxYouth előadó lett, a budapesti konferencia záróelőadójaként bemutatta az „Átváltozás” névre hallgató társadalmi célú művészeti kezdeményezését. Egész lényével megéli a különbözőségekben rejlő egység varázsát, legyen szó népek dalairól vagy dalokba írt emberi sorsokról.

Egy lányt szeretnék bemutatni nektek, aki meséket gyűjt a világban. És nemcsak gyűjti, de énekli, és talán – ez a benyomásom róla – éli is őket.” (wmn.hu, Kurucz Adrienn, 2018)

Formációi

Guessous Mesi Trió:

Guessous Majda Mária – ének, bağlama

Barvich Iván – kaval, ney, tárogató, tamburabrácsa, tamburacselló, riq, ének

Boros Gerzson Dávid – dabruka, bendir, udu, doromb, ének

Meshinda:

Guessous Majda Mária – ének, bağlama

Tóth Szabolcs – szitár, ének

Barvich Iván – kaval, bansuri, tamburabrácsa

Boros Gerzson Dávid – darbuka, bendir, udu, ének

Diszkográfia

Meshinda – Bosporus Overflowing (Records/FolkBeats, 2016)

Guessous Meshi Trio – ÖröMes/GladMesh (Trottel Records/FolkBeats. 2013)

Guessous Meshi Trio – Szivárványhíd/Rainbow Bridge (Trottel Records/FolkBeats, 2011)