Rólam

 

Guessous Mesi magyar-marokkói Junior Prima díjas, négylemezes énekes, 8 éven át a Zeneakadémia és a MUS-E program művésztanára.

A debreceni születésű alkotóművészt gyermekkorában természetes közegként vették körbe a magyar népdalok, valamint a marokkói arab zenei világ.
A későbbiekben ez a párhuzamosság alapozta meg alkotói munkáját, zenei gondolkodását, és nyitottságát a magyar népzenén túli zenei hagyományokra. Több, mint tíz nyelven énekel. Zenei világa különleges; dalösszeállításaiban a különböző kultúrák népzenei és szöveges tartalmait állítja párhuzamba.
Bartók Béla “népek testvérré válásának” eszméje fontos számára, amelynek gondolatiságát közvetíti zenéjével.
Művészek, akikkel többek között együtt dolgozott: Abderrahim Amrani, Binder Károly, Kobzos Kiss Tamás, Mike Stern, Pt. Rajeev Janardan, Said Tichiti, Pál István „Szalonna”, Szőke Szabolcs, Trilok Gurtu, Tóth-Bagi Csaba, Vizeli Balázs.
Fesztiválok, események meghívott művésze különböző formációival, mint például Fes Festival of World Sacred Music, Czech Music Crossroads Festival Budapesti Tavaszi Fesztivál, Pont Fesztivál, Budapest Folk Fest, Herbstgold Fesztivál, HUDBA SVETA Žilina Fesztivál.
Rendszeresen koncertezik a világ különböző pontjain Ázsia országaitól egészen az Egyesült Államokig. Számos népzenei, világzenei és jazz lemez közreműködő énekese. Szociális érzékenységgel fordul a társadalmi problémák felé, ezért is szívügye a Lord Yehudi Menuhin nevéhez fűződő MUS-E (Musique-Europe) program, amelynek 8 évig volt művésztanára.
Első önálló koncertjét 18 évesen adta szülővárosában, amelyen a népdalok mellett a jazz, a musical és a könnyűzene világa is képviseltette magát.
Eltérő formában, de ez a fajta színes, műfaji nyitottságon alapuló zenei világ most visszaköszön a 2020-ban megjelenő legújabb lemezén, amelynek születéséről 2017-ben TEDxYouth@Budapest előadóként mesélt. Az album egyfajta “játszótere” a népdalok anonimitásának és a bimbódzó szerzői lét gyümölcseinek.